
GHEE- Masło klarowane
Ogromnie ceniona substancja w Ajurwedzie…
Przygotowanie masła klarowanego polega na jego powolnym gotowaniu w celu oddzielenia substancji białkowych w nim zawartych. W tym procesie woda zostaje odparowana, białko oddziela się i zbiera na powierzchnii, po czym opada na dno zamieniając masło w złoty „olej”.
Jak je wykonać?
W jaki sposób przechowywać GHEE?
Nie wymaga ono przechowywania w lodówce. Im starsze GHEE tym jego właściwości lecznicze są większe. Ja swoje przetrzymuje w przezroczystym słoiku, na blacie obok pieca, napawając się przy okazji jego złocistą barwą, co już wpływa dobroczynnie na ogranizm 🙂
W Ajurwedzie masło klarowne ma bardzo szerokie zastosowanie.. poza walorami smakowymi używa się go jako nośnika do ziół zwiększającego ich przyswajalność, wykorzystuje w zabiegach leczniczych, czy panchakarmie (oczyszczaniu organizmu pod okiem lekarza Ajurwedy).
Działanie GHEE:
- wspomaga trawienie, wchłanianie i przyswajanie pokarmów
- wzmacnia mózg i układ nerwowy
- poprawia pamięć
- zwiększa elastyczność ciała poprzez nawilżenie tkanki łącznej
Masło klarowane działa wspierająco na każdy rodzaj organizmu, jednak jego ilość spożywania dla każdego będzie inna- jak to w Ajurwedzie.. każdy z nas potrzebuje czegoś innego 🙂
Zachęcam Cię do samodzielnego wykonania masła i wzbogacenia jego wartości o intencje i emocje jakie możesz do niego dołożyć.. może trochę spokoju, uśmiechu, miłości.. nic Cię nie ogranicza 🙂

Wszystko jest w Tobie
Zobacz również

Jabłecznik serowy
27 kwietnia 2022
DHARMA- nasze powołanie, nasza powinność
3 marca 2022