Przepisy

GHEE- Masło klarowane

Ogromnie ceniona substancja w Ajurwedzie…

Przygotowanie masła klarowanego polega na jego powolnym gotowaniu w celu oddzielenia substancji białkowych w nim zawartych. W tym procesie woda zostaje odparowana, białko oddziela się i zbiera na powierzchnii, po czym opada na dno zamieniając masło w złoty „olej”.

Jak je wykonać?

W jaki sposób przechowywać GHEE?

Nie wymaga ono przechowywania w lodówce. Im starsze GHEE tym jego właściwości lecznicze są większe. Ja swoje przetrzymuje w przezroczystym słoiku, na blacie obok pieca, napawając się przy okazji jego złocistą barwą, co już wpływa dobroczynnie na ogranizm 🙂

W Ajurwedzie masło klarowne ma bardzo szerokie zastosowanie.. poza walorami smakowymi używa się go jako nośnika do ziół zwiększającego ich przyswajalność, wykorzystuje w zabiegach leczniczych, czy panchakarmie (oczyszczaniu organizmu pod okiem lekarza Ajurwedy).

Działanie GHEE:

  • wspomaga trawienie, wchłanianie i przyswajanie pokarmów
  • wzmacnia mózg i układ nerwowy
  • poprawia pamięć
  • zwiększa elastyczność ciała poprzez nawilżenie tkanki łącznej

Masło klarowane działa wspierająco na każdy rodzaj organizmu, jednak jego ilość spożywania dla każdego będzie inna- jak to w Ajurwedzie.. każdy z nas potrzebuje czegoś innego 🙂

Zachęcam Cię do samodzielnego wykonania masła i wzbogacenia jego wartości o intencje i emocje jakie możesz do niego dołożyć.. może trochę spokoju, uśmiechu, miłości.. nic Cię nie ogranicza 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *