Twaróg sernikowy (ja użyłam sera w kubełku) – 1 kg
Budyń waniliowy – 1 torebka
Kasza manna – 5 kopiastych łyżek
Proszek do pieczenia – 1 torebka
Jajka – 2 szt.
Cukier – 200 g
Cukier waniliowy – 1 torebka
Masło – 40 g
Konfitura owocowa – mały słoiczek
Cytryna – 1 szt.
Sól – szczypta
Rodzynki – 100 g
Płatki migdałów- do posypania
OPIS PRZYGOTOWANIA:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, zostawimy na 10 min i przecedzamy przez sitko.
Cytrynę sparzamy wrzątkiem, skórkę ścieramy na tarce o małych oczkach
3 lub 4 jabłka (w zależności od wielkości) obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce, mieszamy z połową soku z cytryny, odstawiamy.
2 jabłka kroimy na cienkie ćwiartki, mieszamy z sokiem z drugiej połówki cytryny. Wykładamy na papierowy ręcznik.
Jajka, oba cukry i sól ucieramy na puszystą masę.
Do masy dodajemy skórkę otartą z cytryny, wsypujemy budyń, kaszę mannę, proszek do pieczenia, dodajemy ser. Wszystko dokładnie mieszamy.
Masło topimy na małym ogniu, studzimy, dodajemy do masy serowej razem z osuszonymi i oprószonymi mąką rodzynkami i startymi na tarce jabłkami.
Wszystko jeszcze raz mieszamy. Masę serową przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą brytfanki (małej kwadratowej lub tortownicy). Na wierzchu układamy ćwiartki jabłek.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 75 min.
Po wyjęciu z piekarnika, wierzch sernika smarujemy cienką warstwą podgrzanej konfitury.