Jabłecznik serowy
27 kwietnia 2022
- SKŁADNIKI:
- 5/6 jabłek – ok. 1,2 kg
- Twaróg sernikowy (ja użyłam sera w kubełku) – 1 kg
- Budyń waniliowy – 1 torebka
- Kasza manna – 5 kopiastych łyżek
- Proszek do pieczenia – 1 torebka
- Jajka – 2 szt.
- Cukier – 200 g
- Cukier waniliowy – 1 torebka
- Masło – 40 g
- Konfitura owocowa – mały słoiczek
- Cytryna – 1 szt.
- Sól – szczypta
- Rodzynki – 100 g
- Płatki migdałów- do posypania
OPIS PRZYGOTOWANIA:
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem, zostawimy na 10 min i przecedzamy przez sitko.
- Cytrynę sparzamy wrzątkiem, skórkę ścieramy na tarce o małych oczkach
- 3 lub 4 jabłka (w zależności od wielkości) obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce, mieszamy z połową soku z cytryny, odstawiamy.
- 2 jabłka kroimy na cienkie ćwiartki, mieszamy z sokiem z drugiej połówki cytryny. Wykładamy na papierowy ręcznik.
- Jajka, oba cukry i sól ucieramy na puszystą masę.
- Do masy dodajemy skórkę otartą z cytryny, wsypujemy budyń, kaszę mannę, proszek do pieczenia, dodajemy ser. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Masło topimy na małym ogniu, studzimy, dodajemy do masy serowej razem z osuszonymi i oprószonymi mąką rodzynkami i startymi na tarce jabłkami.
- Wszystko jeszcze raz mieszamy. Masę serową przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą brytfanki (małej kwadratowej lub tortownicy). Na wierzchu układamy ćwiartki jabłek.
- Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 75 min.
- Po wyjęciu z piekarnika, wierzch sernika smarujemy cienką warstwą podgrzanej konfitury.
- Posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.
- Pozostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego 🙂
Nowsze