Przepisy

Jabłecznik serowy

  • SKŁADNIKI:
    • 5/6 jabłek – ok. 1,2 kg
    • Twaróg sernikowy (ja użyłam sera w kubełku) – 1 kg
    • Budyń waniliowy – 1 torebka
    • Kasza manna – 5 kopiastych łyżek
    • Proszek do pieczenia – 1 torebka
    • Jajka – 2 szt.
    • Cukier – 200 g
    • Cukier waniliowy – 1 torebka
    • Masło – 40 g
    • Konfitura owocowa – mały słoiczek
    • Cytryna – 1 szt.
    • Sól – szczypta
    • Rodzynki – 100 g
    • Płatki migdałów- do posypania

OPIS PRZYGOTOWANIA:

  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem, zostawimy na 10 min i przecedzamy przez sitko.
  • Cytrynę sparzamy wrzątkiem, skórkę ścieramy na tarce o małych oczkach
  • 3 lub 4 jabłka (w zależności od wielkości) obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce, mieszamy z połową soku z cytryny, odstawiamy.
  • 2 jabłka kroimy na cienkie ćwiartki, mieszamy z sokiem z drugiej połówki cytryny. Wykładamy na papierowy ręcznik.
  • Jajka, oba cukry i sól ucieramy na puszystą masę.
  • Do masy dodajemy skórkę otartą z cytryny, wsypujemy budyń, kaszę mannę, proszek do pieczenia, dodajemy ser. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Masło topimy na małym ogniu, studzimy, dodajemy do masy serowej razem z osuszonymi i oprószonymi mąką rodzynkami i startymi na tarce jabłkami.
  • Wszystko jeszcze raz mieszamy. Masę serową przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą brytfanki (małej kwadratowej lub tortownicy). Na wierzchu układamy ćwiartki jabłek.
  • Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 75 min.
  • Po wyjęciu z piekarnika, wierzch sernika smarujemy cienką warstwą podgrzanej konfitury.
  • Posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.
  • Pozostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.