Przepisy

Zakwas buraczany

Wrzucam mój sposób na zakwas:

Robiłam z 3 kg buraków 🙂

Buraki obieram i tnę w robocie na plastry,

Wodę 3 l zagotowuję, dodaje 3 łyżki soli, mieszam i studzę.

W słoiku układam warstwę buraków na to kilka liści laurowych i ziarna ziela angielskiego oraz czosnek (na całość użyłam 1,5 główki przecięłam go w poprzek) i tak kilka warstw, na koniec buraki.

Zalewam wodą z solą tak żeby nic nie wystawało poza jej powierzchnię – ja dociskam takim szklanym naczyniem żeby dociążyć buraki i zakrywam ręcznikiem papierowym zamocowanym gumką recepturką.

Na wierzchu pojawi się piana, którą zbieram codziennie- najwiecej w 3 dniu, ale nie może pojawić się pleśń bo zakwas jest do wylania!

Trzeba tylko uważać żeby nic nie wystawało poza powierzchnie wody – to ważne!

Po 5 dniach zakwas gotowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *