Przepisy

Zakwas buraczany

Wrzucam m贸j spos贸b na zakwas:

Robi艂am z 3 kg burak贸w 馃檪

Buraki obieram i tn臋 w robocie na plastry,

Wod臋 3 l zagotowuj臋, dodaje 3 艂y偶ki soli, mieszam i studz臋.

W s艂oiku uk艂adam warstw臋 burak贸w na to kilka li艣ci laurowych i ziarna ziela angielskiego oraz czosnek (na ca艂o艣膰 u偶y艂am 1,5 g艂贸wki przeci臋艂am go w poprzek) i tak kilka warstw, na koniec buraki.

Zalewam wod膮 z sol膮 tak 偶eby nic nie wystawa艂o poza jej powierzchni臋 – ja dociskam takim szklanym naczyniem 偶eby doci膮偶y膰 buraki i zakrywam r臋cznikiem papierowym zamocowanym gumk膮 recepturk膮.

Na wierzchu pojawi si臋 piana, kt贸r膮 zbieram codziennie- najwiecej w 3 dniu, ale nie mo偶e pojawi膰 si臋 ple艣艅 bo zakwas jest do wylania!

Trzeba tylko uwa偶a膰 偶eby nic nie wystawa艂o poza powierzchnie wody – to wa偶ne!

Po 5 dniach zakwas gotowy

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *