
Zakwas buraczany
Wrzucam mój sposób na zakwas:
Robiłam z 3 kg buraków 🙂
Buraki obieram i tnę w robocie na plastry,
Wodę 3 l zagotowuję, dodaje 3 łyżki soli, mieszam i studzę.
W słoiku układam warstwę buraków na to kilka liści laurowych i ziarna ziela angielskiego oraz czosnek (na całość użyłam 1,5 główki przecięłam go w poprzek) i tak kilka warstw, na koniec buraki.
Zalewam wodą z solą tak żeby nic nie wystawało poza jej powierzchnię – ja dociskam takim szklanym naczyniem żeby dociążyć buraki i zakrywam ręcznikiem papierowym zamocowanym gumką recepturką.
Na wierzchu pojawi się piana, którą zbieram codziennie- najwiecej w 3 dniu, ale nie może pojawić się pleśń bo zakwas jest do wylania!
Trzeba tylko uważać żeby nic nie wystawało poza powierzchnie wody – to ważne!
Po 5 dniach zakwas gotowy
Zobacz również

JA „CZŁOWIEK”
1 stycznia 2021
Być Kobietą!
8 marca 2021